Meteen naar de inhoud

Energievampieren, azijnzeikers en andere gespuis

  • door


Dit zijn mensen die vaak door hun manier van doen en de dingen die zij zeggen en vragen, de energie uit anderen trekken. Wat opvalt is dat zij, in tegenstelling tot azijnzeikers en ander gespuis veelal na zo’n energiezuigende sessie, blaken van energie en vrolijk huppelend de zaal verlaten.
Zij hebben daarvoor alle negativiteit over anderen uitgestort, gemekkerd en geklaagd over van alles en nog wat en alle ellende die hen overkomen is neergelegd bij een ander.

Soms zijn deze energievampieren moeilijk te herkennen omdat ze de vorm hebben van die vriendin die altijd klaagt over haar huwelijk. Of de buurvrouw die steeds als je haar spreekt wel iets mankeert. Of je collega die het werk te druk vindt en zijn baas een eikel vindt.

Azijnzeikers
Azijnzeikers zijn de zwartkijkers van deze wereld, hun glas is altijd halfleeg, kunnen in elk plan gaten zo groot als kraters schieten en weten elk positief punt wel om te zetten naar achterdocht en negativisme.
De azijnzeiker is zelf ook niet gelukkig, want hij ziet de wereld echt in termen van wat er niet is en wat er allemaal niet goed gaat. Zij blijven hangen in het verleden en kunnen niet los komen van zaken die niet meer te keren zijn.

De mensen zijn op zich wel goed te herkennen, want zij zijn consistent in hun negatieve blik op de wereld. Zij kunnen niet anders.
Soms staan ze heel even open voor een iets meer positieve kijk, maar deze wordt vaak alweer snel overschaduwd door hun blik van belemmeringen en verzuring.

Ander gespuis
Dan heb je ook nog ander gespuis waarvoor het oppassen is. Dit zijn de mensen van het “Ja, maar…” Deze mensen zeggen vaak dat ze wel positief zijn, MAAR etc etc.
In werkelijkheid zijn zij helemaal niet positief, maar zijn het eigenlijk de meest negatievelingen die er zijn. Onder het mom van zogenaamd kritisch zijn, branden deze mensen onbeschaamd en ongenadig de meest mooie plannen en ideeën af.

Bestrijding met knoflook en suiker?
Als eerste is het belangrijk om energievampieren, azijnzeikers en ander gespuis te herkennen. Hierdoor kun je je beter beschermen en je niet laten leegzuigen of beïnvloeden.
Blijf je zelf richten op positieve zaken en de realiteit. Geef jouw beelden mee aan de ander hoe jij tegen zaken aan kijkt en dat de werkelijkheid op verschillende manieren benaderd kan worden. Maar als de ander deze niet wil horen, laat het dan.
Richt je op anderen waarvan je energie krijgt, die wellicht kritisch zijn, maar wel vanuit een bril om verder te komen en het gesprek met je te voeren.

Dus helaas geen knoflook en suiker. Ik zou zeggen was het maar zo makkelijk…

Herkenbaar?

%d bloggers liken dit: